Cyprus Theatre Organisation

Νάγια Τ. Καρακώστα

 

Σπουδές: Απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., με κατεύθυνση την Υποκριτική. Η Νάγια παίζει, γράφει, ερευνά, διδάσκει, εμψυχώνει και σκηνοθετεί.

Ως ηθοποιός και περφόρμερ συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις, performances, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές σε Ελλάδα και Κύπρο. Υπήρξε φιλοξενούμενη καλλιτέχνις σε προγράμματα φιλοξενίας και καλλιτεχνικής ανάπτυξης σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου και ανέπτυξε τη μεθοδολογία της: βιωματικές ασκήσεις επηρεασμένες απο τις πρακτικές του θεατρικού παιχνιδιού, του εκπαιδευτικού Δράματος, της υποκριτικής,του θεάτρου Ντοκουμέντο και της αυτόματης γραφής. Βάση της μεθοδολογίας αυτής δημιούργησε τα προσωπικά της πρότζεκτ: παραστάσεις και performances θεάτρου Ντοκουμέντο σε ζητήματα που αφορούν την αυτοδιάθεση των γυναικείων σωμάτων, του γυναικείου συλλογικού σώματος και της γυναικείας απόλαυσης. Καθώς και ζητήματα δημιουργικής προσβασιμότητας και συμπερίληψης.

Σχεδιάζει, εμψυχώνει και διδάσκει θεατρικό παιχνίδι και εκπαιδευτικό Δράμα απο το 2013 σε ομάδες όλων των ηλικιών και ιδιοτήτων. Πρόσφατα σε συνεργασία με άλλες καλλιτέχνιδες, δημιούργησαν την πρώτη ομάδα μικτών ικανοτήτων με ανάπηρα και μη ανάπηρα άτομα στην Κύπρο. Μέχρι στιγμής έγραψε 5 έργα για παραστάσεις και performances. Το τελευταίο κείμενό της Bodies we fa|| for είναι η πρώτη περφόρμανς Ντοκουμέντο στην Κύπρο που δημιουργήθηκε με όρους δημιουργικής προσβασιμότητας. Το θεατρικό της έργο The Neon Tetra επιλέχθηκε να εκδοθεί και παρουσιάστηκε σε σκηνοθετημένη ανάγνωση απο το πρόγραμμα PLAY ON!#5 που συνδιοργανώνουν το ΚΚΙΘ και ο ΘΟΚ. Στο ίδιο πρόγραμμα PLAY ON! #4 παρουσιάστηκε σε σκηνοθετημένη ανάγνωση το θεατρικό της έργο φ.

Είναι επίσης συνιδύτρια της εφηβικής ομάδας θεάτρου βαλίτσα Intra Portas.

Ασχολείται με την χρήση digital fabrication και τη δημιουργία εκπαιδευτικών παιχνιδιών.

Διετέλεσε μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του 32ου και 34ου Παγκύπριου Ερασιτεχνικού Φεστιβάλ Θεάτρου.

Υπήρξε μέλος του Δ.Σ του Κυπριακού Κέντρου Θεάτρου για Παιδιά και Νεαρά άτομα ASSITEJ.